Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015


ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ  ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!

Πριν λίγες μέρες ήμουν καλεσμένη για πολλοστή φορά ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Η αλήθεια είναι πως έχω φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που με σεβασμό, ευγένεια και ευαισθησία έχουν προσεγγίσει την δουλειά μου αλλά και τις κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές μου θέσεις.
Το θαυμαστό με τον
Terranova – επιτρέψτε μου να το γράφω Ελληνικά και να τον αποκαλώ και ελληνικά Νέα Γή, αυτό άλλωστε σημαίνει η λατινική του ονομασία – είναι πως είναι ένας σταθμός που ασχολείται μόνον με  μουσική και μάλιστα την ελληνική κατά αποκλειστικότητα και όχι με λογοτεχνικού περιεχομένου εκπομπές.  Παρόλη την διαφορετικότητα που θα εμπεριείχε μια εκπομπή λόγου όμως, η Νέα Γή, επέλεξε να προσκαλέσει έναν άνθρωπο που έχει μόνο λόγο να αντιπαραθέσει στις μελωδίες, για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2013.  Έκτοτε, φιλοξενήθηκα αρκετές φορές και η αλήθεια είναι πως ενθουσιάστηκα με το πάθος που έχουν κάποια από τα στελέχη του με αυτό που λέγεται ραδιόφωνο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα το ραδιόφωνο δεν είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης εφόσον υπάρχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και το διαδίκτυο. Ασχέτως όμως, με το γεγονός ότι το ραδιόφωνο είναι κυρίως έρωτας και μάλιστα ρομαντικός έρωτας, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την κρυφή του δύναμη. Ως μέσο διαθέτει τεράστια ισχύ γιατί είναι η παρέα του επαγγελματία. Κάθε οικοδόμος, κάθε τεχνίτης, κάθε υπάλληλος, ταξιτζής και ελεύθερος επαγγελματίας ακούει περισσότερο ραδιόφωνο από όσο βλέπει τηλεόραση η σερφάρει στο διαδίκτυο. Μην ξεχνάμε δε, πως πολλοί άνθρωποι σερφάρουν στο διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα ακούν διαδικτυακά τον αγαπημένο τους ραδιοφωνικό σταθμό.
Στην διάρκεια αυτής της γνωριμίας, παρατήρησα τα εξής αξιόλογα στοιχεία.
Ο Ρ/Σ Νεα Γη ή
RADIOTERRANOVA, έχει ένα πολύ παθιασμένο ιδιοκτήτη που είναι και άριστος τεχνικός και επιλύει εν τη γενέση του κάθε είδους τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες εραστές του ραδιοφώνου και όπως αρέσκομαι να τον αποκαλώ ή ίδια «φωνή του ραδιοφώνου».  Όταν ο Σάκης Ηλιόπουλος κάνει εκπομπή ο ίδιος, δεν θέλεις να ακούς το τραγούδι που παίζει αλλά τον ίδιο, για να μαθαίνεις όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν κοινωνό της τέχνης της μουσικής. Γνωρίζει απίστευτες λεπτομέρειες για το κάθε τραγούδι και τους δημιουργούς του και ο τρόπος που κάνει τις εκπομπές του μου θυμίζει πολύ κάτι παλιούς ραδιοπειρατές, που δεν έτρωγαν, δεν κοιμόντουσαν, για να μελετούν και να στήσουν ένα τέλειο σταθμό!
Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και συντελεστές σε αυτόν το σταθμό. Δεν μπορώ να αναφέρω όλους αλλά θα αρκεστώ σε όσους έχω συναναστραφεί περισσότερο και αποτελούν την βασική ομάδα του σταθμού. Η κα Μαρία Βλάχου η δημοσιογράφος του Α
lpha, η οποία είναι μια εκ των υπευθύνων του Δημοσιογραφικού  μαζί με την Δώρα Γιακουστίδη  του Star, ο αέρας των οποίων έφερε νέα πνοή στην ενημέρωση του σταθμού και φυσικά νέα δεδομένα, εφόσον πρόκειται δημοσιογράφους  με εμπειρία, υπευθυνότητα και γνώση! Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω την κα Βάσω Βλαχου επίσης δημοσιογράφο και εκ των υπευθύνων του Δημοσιογραφικού. Όλοι έχουν εξαιρετική αντίληψη για αυτό που λέγεται Ραδιοφωνική Εκπομπή και δυνατότητες να κάνουν περισσότερα πράγματα από απλά να δημιουργούν λίστες τραγουδιών.  Η κα Βασω Βλάχου είναι υπεύθυνη και του Διαφημιστικού αλλά και υπεύθυνη Προγράμματος του σταθμού μαζί με τον εξαιρετικής ποιότητας χαρακτήρα Βασίλη Κουτζαμάνη ο οποίος είναι Διευθυντής του Radioterranova, της Νέας Γης. Και η κα Βλάχου και ο κος Κουτζαμάνης είναι άνθρωποι με περιεχόμενο ώστε να κάνουν συνεντεύξεις με ιδιαίτερο βάθος, ενδιαφέρον και να είναι διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Πιστέψτε με.  Εμένα μου έκανε μια από τις πιο διαφορετικές συνεντεύξεις της ζωής μου ο Βασιλης Κουτζαμάνης και δεν το περίμενα! Μεταξύ μας, ούτε το χόρτασα ! Ιδιαίτερα εμπνευσμένες ερωτήσεις και χώρο να επεκταθώ και να ελιχθώ μέσα στην ίδια ερώτηση  με άνεση και πολυεπίπεδη τοποθέτηση.
Ένα άλλο πρόσωπο που με εξέπληξε ευχάριστα όταν την άκουσα να κάνει συνέντευξη στην υπεύθυνη της καμπάνιας « Η αλήθεια για τα ναρκωτικά»,   είναι η κα Βασιλική Καραγκιοζίδου. Μέχρι τότε άκουγα την κα Καραγκιοζίδου να βάζει μονάχα όμορφα τραγούδια. Το ραδιόφωνο είναι εδώ και είναι δυνατό τελικά!!
Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πως ο σταθμός από τον Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσει το νέο του πρόγραμμα θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός και θα εντάξει στο δυναμικό του νέους αξιόλογους ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στον ψυχαγωγικό τομέα όσο και στον ενημερωτικό.
Το πιο συγκινητικό στοιχείο όμως για μένα σε αυτό το συγκεκριμένο σταθμό της Νέας Γης, τον
TERRANOVA είναι πως αγαπά πολύ κάθε τι ελληνικό, αυθεντικό και ατόφιο.  Ασχολείται με έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες. Από τους πλέον γνωστούς ως τους λιγότερο γνωστούς. Επιπλέον, για την ευαισθησία του σε κοινωνικά θέματα, (όπως ο χρόνος που αφιέρωσε ανάμεσα σε εκπομπές για να μιλήσουν ειδικοί για το θέμα των Ναρκωτικών) σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και για το ανήσυχο πνεύμα που το διακρίνει, δίνω συγχαρητήρια στο ραδιοφωνικό σταθμό www.radioterranova.gr  και στους συνεργάτες του.


Ως επίλογο, θα ήθελα να σημειώσω πως σε μια εποχή που όλα είναι καθοδηγούμενα και ίσως παραπλανητικά, αξίζει να στηρίζουμε όχι μόνο το Ραδιόφωνο που πασχίζει να αρθρώσει λόγο με όποιον τρόπο και δρόμο και αν το κάνει, αλλά και να υπάρχουν φωνές που παθιασμένα εκπέμπουν κάνοντας την διαφορά, ακόμη και αν δεν είναι πάντα της αρεσκείας μας αυτό που ακούμε. Για αυτό άλλωστε, υπάρχει πλειάδα και ποικιλία εκπομπών, για να επιλέξουμε που, τι και ποιον θα ακούσουμε.  Ακούγοντας φτιάχνουμε όνειρα… Ακούγοντας ευαισθητοποιούμαστε… Ακούγοντας ραδιόφωνο δημιουργούμε εμείς την εικόνα και δεν την δεχόμαστε κατασκευασμένη. Το ραδιόφωνο ανέκαθεν ήταν μορφή Ελευθερίας και ταξιδιού.
Καλή ακρόαση λοιπόν και καλό μας ταξίδι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου