Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013


            Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ 
                                         « ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΥΜΗΣΗ» 
              ΣΤΟ 4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ.


    Η ηθοποιός Βικυ Παπάζογλου, ο  Άγγελος Πετρουλάκης και η κοινωνιολόγος Μαρία Βαλάση.


Την Τρίτη 23 Ιουλίου, στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ του Μουσείου Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, το κοινό των Σπετσών υποδέχτηκε τον Λογοτέχνη – Ποιητή Άγγελο Πετρουλάκη. Η εκδήλωση, της οποίας την οργάνωση και επιμέλεια είχε η συγγραφέας Άννα Τσεκούρα, ήταν μια παρουσίαση του τελευταίου ποιητικού έργου του Άγγελου  Πετρουλάκη, «Λογος και Αιτία για μία Θύμηση».


Ο ιδιοκτήτης του Μουσειου Μπουμπουλίνας και διοργανωτης του Φεστιβαλ κ. Φιλιππος Δεμερτζής - Μπουμπουλης ενώ καλως ορίζει τον Άγγελο Πετρουλακη.
 
 Η βραδιά ξεκίνησε στις 9:30 μμ με έναν σύντομο χαιρετισμό του ιδιοκτήτη του Μουσείου και διοργανωτή του Φεστιβάλ, κ. Φίλιππου Δεμερτζή – Μπούμπουλη.  Ακολούθησε χαιρετισμός από την έχουσα την επιμέλεια της εκδήλωσης, η οποία σε αυτό το πρώτο μέρος σύστησε τον Άγγελο στο πλήθος που είχε γεμίσει από νωρίς τον προαύλιο χώρο του Μουσείου, όπου γίνονται οι εκδηλώσεις, διαβάζοντας ένα σύντομο αλλά απολύτως κατατοπιστικό βιογραφικό του.

Στο πρώτο αυτό μέρος υπήρξαν επτά απαγγελίες από την ηθοποιό κ. Βίκυ Παπάζογλου με αντίστοιχα επτά μουσικά θέματα αυστηρώς επιλεγμένα για να συνάδουν με το περιεχόμενο των απαγγελιών, κυρίως μελοποιημένη ποίηση.
Το δεύτερο μέρος άνοιξε η τοποθέτηση της κοινωνιολόγου κ. Μαρίας Βαλάση επι του συνόλου του συγγραφικού έργου του κ. Πετρουλάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Βαλάση ταξίδεψε από την Καλαμάτα ειδικά για την βραδιά αυτή θέλοντας να μιλήσει για τον Άγγελο Πετρουλάκη.

Με τρυφερότητα, ευαισθησία, αμεσότητα , γλαφυρές εικόνες και βαθύτατα κοινωνικούς χαρακτήρες και προβληματισμούς.. ο Άγγελος Πετρουλάκης μας συναρπάζει ενώ παράλληλα με εύστοχο τρόπο καυτηριάζει κάποια γεγονότα και καταστάσεις της Ελληνικής κοινωνίας.
Αναλύει και εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά συγχρόνως μας μαγεύει και μας ταξιδεύει με τον ποιητικό τρόπο γραφής του…


                                              Η ηθοποιος Βικυ Παπάζογλου απαγγέλει.

Έπειτα τον λόγο πήρε η κ. Αννα Τσεκούρα, η οποία μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τον «Λογο και Αιτία για μια Θύμηση».

«Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στην ζωή και αλλού... Ένα βιβλίο γραμμένο σε άγια χώματα. Σε γη άνυδρη, γη ποτισμένη, γή έρημη, γη που σκίζεται στα δυο… όπως οι άνθρωποι…
Διαβάζοντάς το βρίσκεσαι μια στο άπαν και μια στο μηδέν του ίδιου σου του είναι.
Ένα βιβλίο ταξίδι στην αυτογνωσία, στην συντριβή, στην ευδαιμονία - στιγμιαία η όχι, στην ελπίδα, στην απόγνωση, στην πορεία προς το τέλος και στην άρνηση του.
 Ένα ταξίδι σε μια θάλασσα εσωτερικότητας με σκαρί τον Έρωτα. Στην φωτεινή του αχτίδα, στην πένθιμη εποχή του, στον θρήνο, στον ύμνο, στο σκοτάδι, στην ανάσταση, στην προσευχή..»
Η κ. Τσεκούρα μίλησε όχι μόνο για την προσφορά του Άγγελου Πετρουλάκη στα γράμματα αλλά και για την προσφορά του στην Κοινωνία.  Η βραδιά άλλωστε δεν είχε εμπορικό χαρακτήρα εφόσον παρουσιαζόταν ένα βιβλίο από αυτά που ο δημιουργός έχει προσφέρει για ευγενή κοινωνικό σκοπό. Το συγκεκριμένο βιβλίο εχει προσφερθεί στην Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Χρησιμοποιώντας μια φράση από το ίδιο το βιβλίο η κ. Τσεκούρα εξήρε την προσφορά αυτή του Ποιητή.
Το υπέροχο κλίμα της εκδήλωσης και η αγάπη, στα πρόσωπα της ηθοποιου κ. Παπάζογλου απο αριστερά, της συγγραφέως κ. Τσεκούρα και της κοινωνιολόγου κ.Βαλάση
 
«…«ανήκω στα μέταλλα που δεν εξαγοράζονται, στις πέτρες τις ακατέργαστες..»…
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως πράγματι έτσι είναι και για σένα. Προσφέρεις. Για αυτό και την ποίηση σου την προσφέρεις κυρίως για το όφελος άλλων.»
Η συγγραφέας μίλησε και για τον ερωτισμό που διακρίνεται στην γραφή του Άγγελου Πετρουλάκη. Λέγοντας πως πρόκειται για μια βαθιά ερωτική ποίηση και έναν μόνιμο ύμνο στην γυναίκα, καθήλωσε το Σπετσιώτικο κοινό που άκουγε μαγεμένο αποσπάσματα από την συλλογή, τα οποία απεδόθησαν εκπληκτικά από την ηθοποιό κ. Παπάζογλου.

«Είναι μια γραφή, βαθιά ερωτική,  με απόλυτο σεβασμό στην γυναίκα, την οποία δεν υμνεί απλώς ο Α. Π. στην γραφή του, είτε είναι πεζή, είτε είναι ποιητικός λόγος.
Την προσκυνά.
Προσεγγίζει την γυναίκα ως ανάσα ζωής και λόγο ύπαρξης ευλαβικά, κατανυκτικά.  Τοποθετεί την γυναίκα σε ένα βάθρο και ποτέ σε έναν βωμό. Στον βωμό μπαίνει το δικό του σώμα…»

Η κ. Αννα Τσεκούρα αναφέρθηκε ακόμη, στην ωριμότητα και σοφία του δημιουργού μέσα στο έργο του. Μέσα από σημεία που μιλούν για το τέλος η το θάνατο, μέσα από σημεία που διαφαίνεται το κλασσικό ερώτημα όλων μας, τι είμαστε, που πάμε;

«Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΥΜΗΣΗ μοιάζει με έναν ρητορικό διάλογο. Έναν διάλογο ανάμεσα στον ποιητή και τα μύχια της ψυχής του.. τα κρυμμένα τα αφανέρωτα που μοιάζουν τόσο με τα αφανέρωτα όλων μας λίγο πολύ…
Για αυτό ταυτόχρονα, με έναν μαγικό σχεδόν τρόπο, αριστοτεχνικό θα πω εγώ, ο διάλογος είναι ανάμεσα στον αναγνώστη και τον εαυτό του. Η Μαγεία έγκειται ακριβώς εκεί.
Αυτή η γραφή σε παρασύρει στις αταξίδευτες θάλασσες μα και σου αποδεικνύει πως υπάρχουν όρια, όρια φυσικά,  όρια που θέτει η ίδια η ζωή πολλές φορές και οι συνθήκες…
σου φωνάζουν οι λέξεις, σου κραυγάζουν αλήθειες και εσύ διαβάζεις και ταυτίζεσαι και στο επόμενο λεπτό είσαι εσύ ο στίχος. Γίνεσαι εκείνος που έγραψε το στίχο. Βιώνεις την ένταση, την οργή, την αδημονία, την πείνα, την δίψα,την ασφυξία!
Είναι η ικανότητα του να εκφράζει αυτό που δεν μπορείς εσύ. Κάποιες στιγμές αισθάνεσαι πως ίσως οι στίχοι ήταν από πάντα εσύ! Επειδή μέσα στην μοναδικότητά του ο καθένας μας, μοιάζουμε τόσο ο ένας στον άλλον όταν πονάμε, όταν αγαπάμε, όταν φοβόμαστε…
Ο Α. Π. έχει άλλο ένα εξαίρετο χαρακτηριστικό μπορεί να μιλά για την απόγνωση και τον θάνατο με την πραότητα των σοφών εκείνων ανθρώπων που κατάφεραν  να κρατήσουν  στην ίδια χούφτα κλεισμένες, την απόλυτη ευτυχία και την απόλυτη δυστυχία μαζί!

Η Ποίηση του Άγγελου Πετρουλάκη όπως κάθε δυνατή ποίηση, δεν διαβάζεται μια φορά. Δεν κάνεις ανάγνωση και κλείνεις το βιβλίο. Οι Λόγοι του όλοι, και περισσότερο τούτος εδώ της Θύμησης, είναι συναξάρια. Επιστρέφεις σε λέξεις σε φράσεις και κλαις η χαμογελάς μαζί τους,
  κι όταν κλείνεις το βιβλίο το κάνεις όπως αποχαιρετάς έναν φίλο που συναντάς κάθε μέρα για καφέ και δίνεται ραντεβού για την επομένη και ίσως πριν, του είχες ζητήσει και μια συμβουλή…»

   Η πιανίστα Ειρήνη Χελιώτη, η Σταυρουλα Βλάχου και η βασική ομιλήτρια Αννα Τσεκούρα.
Στο τρίτο μέρος που ακλούθησε η εκπληκτική φωνή της ερμηνεύτριας Σταυρούλας Βλαχου με την συνοδεία πιάνου από την εξαίρετη Πιανίστα κ. Ειρήνη Χελιώτη, ταξίδεψαν όλους σε μελωδικά ταξίδια συναισθημάτων και πλημμύρισαν την νύχτα αρώματα και χρώματα κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι.
       Σταυρούλα Βλαχου και Άννα Τσεκούρα σε ενα μουσικό θέμα αφιερωμένο στον Λογοτέχνη.

Στο τέλος ο κ. Πετρουλάκης ευχαρίστησε με την σειρά του συγκινημένος άπαντες και συνομίλησε με όσους το θέλησαν. Υπέγραψε αντίτυπα και συγκινημένος αποχώρησε από την ιστορική κατοικία της Καπετάνισσας Μπουμπουλίνας. 

            Ο Άγγελος Πετρουλάκης ευχαριστώντας οικοδεσποτες, κοινό και συμμετέχοντες.

Tην εκδήλωση για τον Άγγελο Πετρουλάκη τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Σπετσών κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΚΗΣ, αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης από την συγγραφέα Άννα Τσεκούρα. Στο τρίτο μέρος της βραδιάς, αφού είχε παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή την παρουσίαση που προηγήθηκε, ο Δήμαρχος Σπετσών κάλεσε με ένα νεύμα του τον Αγγελο Πετρουλάκη να καθίσει δίπλα του. Σε όλη την διάρκεια των μελωδικών ταξιδιών οι δύο άντρες συνομιλούσαν ευχάριστα και στο τέλος και ο Δήμαρχος Σπετσών έφυγε από την εκδήλωση συγκινημένος και με αντίτυπο υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον ποιητή.


Αποψη του δεξιου προαύλιου χώρου του Μουσειου. Ο χώρος είναι τεράστιος και ήταν όλος γεμάτος και στα αριστερά και στο επάνω μέρος της εισόδου του Μουσειου, τη βραδιά του Άγγελου Πετρουλάκη. Στο κέντρο με το ριγέ μπλουζάκι ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης στην πρώτη σειρά και διπλα του με το μπλε φορεμα διακρίνεται η σύζυγος του κ. Πετρουλακη, Μαίρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου